No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

dimecres, 16 de gener del 2013

Crowdfunding

Darrerament un dels temes més presents és el de la crisi econòmica i el futur del país. Massa sovint ens acompanyen paraules amb connotacions negatives, que ens poden produir desànim en el moment d'iniciar projectes culturals.

Sempre s'ha dit que dels moments de crisi en surten els millors projectes. El per què ens sembla evident: en un moment en què crear un projecte requereix un esforç desmesurat en tots els sentits, el seu procés d'elaboració és molt més acurat. La base del projecte (la idea, els objectius, el mètode, la finalitat, etc) es consolida sobre una muntanya de respostes davant la qüestionada viabilitat.

Si bé el moment de reflexió adquireix una importància cabdal, també és cert que la fase d'iniciació és molt més complexa. La manca de pressupost per part d'institucions que tradicionalment han subvencionat projectes és coneguda. És per això, que en aquesta breu reflexió ens agradaria parlar del crowdfunding en l'àmbit cultural.

El crowdfunding és el finançament col·lectiu o en massa de determinats projectes. El crowdfunding busca, davant un projecte determinat, petits mecenes a canvi de recompenses singulars com poden ser creacions i productes exclusius, experiències úniques, edicions limitades, etc. És el que anomenem micromecenatge.

Tothom pot ser mecenes de la cultura i la cultura pot trobar finançament en múltiples llocs. La història ha evolucionat, des dels grans mecenes del Renaixement, al concepte que la cultura era del poble i el "mecenatge" era competència de les institucions públiques del s. XIX-XX, fins arribar a un concepte innovador que proposa als ciutadans formar part, activament, de la cultura.

Com hem dit, la crisi remou el que ens semblaven veritats absolutes perquè ens fa qüestionar el que volem i com ho podem tirar endavant. 

Aquesta pot ser una solució interessant per molts projectes que a dia d'avui no tenen finançament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada