No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

divendres, 25 de gener del 2013

El patrimoni jueu

Tal dia com avui, el 25 de gener de 1284, el rei Pere III va decretar que, des del Dimecres Sant fins passada la Pasqua, els jueus no sortissin del call, en previsió de possibles disturbis i per la seva pròpia salvaguarda.

Vista del Call de Girona
Aquesta és, només, una de les nombroses mesures que es dictaren a les nostres terres durant els segles que va durar la convivència, sovint complicada, entre les comunitats cristianes i jueves.

El Call jueu de Girona és un dels espais més emblemàtics de la ciutat i també és un dels llocs més reconeguts pels descendents dels jueus sefardites. Amb una passejada pel Call de Girona diuen que encara poden retrobar l'essència del que van ser. Inclús algunes famílies guarden gelosament les claus de les cases que els seus antecedents van haver d'abandonar en decretar-se la seva explusió de la península, l'any 1492.

Posteriorment a l'expulsió, la inquisició va intentar esborrar les traces dels més de set segles de presència dels jueus a Girona. Sortosament, la seva feina no va ser suficient i avui en dia encara tenim nombrosos testimonis que ens recorden la seva cultura al pas per la ciutat.

Un dels carrers del Call de Girona


El 19 de desembre del 2012, al centre Sefarad-Israel de Madrid, es va presentar el projecte Camins de Sefarad. Amb aquest projecte la Red de Juderías, amb la col·laboració de Google, promou internacionalment el patrimoni jueu de les ciutats associades a la seva xarxa. S'hi contemplen 523 espais, amb 910 entrades cronològiques i 1674 imatges. És un projecte que inclou mapes i cronogrames. Un projecte únic en l'àmbit del patrimoni jueu, que engloba informació des del segle III fins a l'actualitat.

Vivim en un món global, on les noves tecnologies dominen cada minut de la nostra vida. Cal que la gestió del patrimoni s'hi adapti i les utilitzi per a la seva promoció. Gràcies a iniciatives com els Camins de Sefarad podem visitar virtualment tot el patrimoni jueu de la península ibèrica sense sortir de casa. 

Prepareu-vos, que amb un clic podeu traslladar-vos a una cultura mil·lenària!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada