No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

dimarts, 11 de juny del 2013

Dinamitzem el territori!


En els darrers anys, en l'àmbit de la gestió cultural, sovint parlem de la tasca dinamitzadora de l'agent cultural. Aquesta competència, molt recent pel que fa a la seva integració en el nostre vocabulari tècnic, pot ser difícil de conceptualitzar pels qui no treballen en aquest tema.

Imatge complex Món Sant Benet. Font: MP
La dinamització cultural d'un territori implica dotar-lo d'instruments i eines de gestió integral de manera que el patrimoni cultural local sigui un focus de recursos pel propi municipi.

Com que un exemple val més que mil paraules, avui us volem parlar del Món Sant Benet, a la comarca del Pla de Bages.

El Món Sant Benet és un complex sociocultural integrat per un monestir medieval, la casa de l'artista Ramon Casas, una fàbrica de finals del segle XIX i la Fundació Alícia, centre d'estudi de la cultura culinària mediterrània. En un mateix espai hi conviu la gestió de diverses tipologies patrimonials: patrimoni arquitectònic, artístic, industrial i immaterial. La museïtzació dels elements patrimonials s'ha realitzat amb l'ús de les noves tecnologies i amb una acurada posada en escena. La visita als diversos béns patrimonials es complementa amb l'oferta gastronòmica i hotelera del complex.

Vista de la part posterior del monestir. Font: MP

La presència del Món Sant Benet al Pla de Bages, concretament al costat del municipi de Navarcles i molt proper a Sant Fruitós del Bages, ha propiciat el flux de visitants que més enllà de visitar solament el Món Sant Benet, també es mouen per la comarca. Restauració, viticultura, patrimoni etnològic, arquitectònic, etc., tots aquests elements s'inclouen a les agendes dels visitants moguts per l'interès d'una comarca amb atractius turístics. 



 

La cultura ja no és un pou sense fons on les inversions cauen en l'oblit. La cultura pot arribar a ser un dels motors econòmics d'una zona. Aquest n'és un exemple. Aprofitem-la!


Barraca de vinya, a l'entorn del complex. Font: MP

Més informació a: Web del Món Sant Benet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada