No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

dilluns, 26 de novembre del 2012

Reflexions entorn la KV62

Aquesta setmana volem parlar de "coses meravelloses", tal i com les va definir el seu descobridor. El dia 26 de novembre de 1922, avui fa 90 anys, Howard Carter va entrar per primer cop a la tomba KV62 de la Vall dels Reis d'Egipte, la tomba de Tutankamon.

Entorn a l'efemèride d'aquest conegut descobriment, ens agradaria aportar dues reflexions.

La primera d'elles dedicada a l'arqueologia i a la seva metodologia. Si bé aquell descobriment va ser portada de tota la premsa mundial, i va apassionar a més d'un per l'arqueologia, la metodologia emprada avui en dia dista molt de la que seguien aquells descobridors, que comptaven amb el suport de rics mecenes dins de la burgesia. En aquests 90 anys, l'arqueologia ha sabut integrar-se en el camp de les ciències, desenvolupant una metodologia concreta de treball i posant a la disposició dels professionals les tasques d'excavació i d'estudi dels resultats. L'arqueologia ha deixat de ser el hobby de trobar antiguitats dels rics, per a esdevenir una activitat rigorosa en mans de la comunitat científica.


H. Carter i Lord Carnarvon, el seu mecenes (portaleureka.com)

La segona reflexió la dedicarem a la situació actual del patrimoni egipci. Ningú dubta que Egipte compta amb un dels patrimonis més importants del món, tan per la seva singularitat com pel seu estat de conservació. Els egipcis han sabut viure del turisme cultural i integrar el concepte patrimoni en el seu dia a dia. Tanmateix, des de la revolució del món àrab, iniciada a Egipte l'any 2011, han vist com ha disminuït considerablement el volum de turistes al país. Aquesta menor afluència de visitants ha tingut un dur impacte sobre l'economia egípcia i, en contrapartida, les polítiques de conservació del seu patrimoni en molts casos s'han deixat de banda a favor de posar a la disposició de tot el món les meravelles que custodien. En aquest aspecte, destaquem la importància, tan real com simbòlica, de la donació que fa uns dies ha fet l'organització Factum Arte, amb seu a Madrid, d'un facsímil de la tomba de Tutankamon. Està previst situar el facsímil a l'entrada de la Vall dels Reis i que la recaptació de l'import de la seva visita s'utilitzi per la documentació i estudi de noves tombes a la Vall.

Adjuntem el link de l'organització! 

Factum Arte


1 comentari:

  1. LA MOTXILLA CULTURALdimecres, 28 de novembre, 2012

    En relació al post d'aquest dilluns, on parlàvem dels 90 anys de l'obertura de la tomba del faraó Tutankamon, us informem que el Museu Egipci de Barcelona ha preparat una exposició que celebra l'aniversari del descobriment.

    L'exposició "Tutankamon, Història d'un descobriment" està composta de peces iguals o similars, totes autèntiques, com les que van trobar dins la tomba del jove faraó. Entre elles, una màscara funerària, un conjunt de vasos canopis, amulets, estàtues, etc.

    L'exposició es pot visitar fins al 31 de maig de 2013.

    Més informació a:

    MUSEU EGIPCI DE BARCELONA
    C/ València, 284
    Telf: 93 488 01 88
    www.museuegipci.com

    ResponElimina