No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

dilluns, 10 de desembre del 2012

La muntanya de Sant Julià de Ramis, nou BCIN de les comarques de Girona

Aquesta setmana volem parlar dels BCIN, què són i per què serveix la seva declaració.

La llei del patrimoni cultural català preveu tres tipus de patrimoni cultural, segons el seu grau de protecció: els BCIN, els béns catalogats i els altres béns patrimonials.

Els Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) són els béns mobles i immobles més rellevants del patrimoni cultural català. Amb aquesta declaració es reconeix, públicament, la seva importància i automàticament es desenvolupen els instruments legals que obliguen a la seva protecció i conservació. Per no citar-los tots, destaquem que amb la declaració del BCIN s'han de revisar les llicències urbanístiques que el podrien afectar i se'n prohibeix el seu enderrocament, mentre conservi els valors culturals que van motivar la seva declaració. També s'han d'efectuar programes específics de conservació, així com garantir l'accés als béns culturals pel seu examen/estudi i, inclús, per la seva visita pública. 

En definitiva, quan sentim que s'ha declarat un nou BCIN hem d'entendre que s'ha arribat al grau màxim de protecció jurídica i que, en endavant, pels seus valors culturals intrínsecs i com a testimoni de la cultura de Catalunya, se n'assegura la seva perdurabilitat.

Si bé fa uns anys la declaració d'un element cultural es podia percebre com una càrrega, un element costós de conservar, avui en dia el fet de tenir un bé patrimonial d'aquest tipus en el terme municipal pot ser un factor de desenvolupament econòmic important. Darrerament s'ha consolidat el turisme cultural, a partir del qual es pot vertebrar una bona base econòmica i cultural en el territori.

Així doncs, feta aquesta brevíssima explicació sobre què són els BCIN i per què és necessari declarar-los, volem expressar la nostra alegria per la declaració, aquest any, del nou BCIN a les comarques de Girona: la muntanya de Sant Julià de Ramis. Es tracta d'un paratge amb un alt interès científic i patrimonial, on fa anys que s'hi treballa. Amb aquesta declaració es posa l'accent a la seva importància i se n'assegura la seva conservació.

Vista del jaciment de Sant Julià de Ramis
. Foto: Josep Burch



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada