No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

dilluns, 17 de desembre del 2012

Un apunt sobre el patrimoni cultural!

Aquests primers dies hem anat treballant en el bloc, per tal de donar-li una mica de forma. Hi hem fet breus aportacions, reflexions, propostes, etc. Com ja sabeu, escrivim des d'un bloc la voluntat del qual és apropar, de manera directa i senzilla, el patrimoni cultural a casa vostra.


Arribats a aquest punt, en què ja ens hem presentat i hem dibuixat el camí que volem seguir en endavant, ens agradaria fer una breu parada per pensar en el concepte de patrimoni cultural.


Avui en dia ens trobem gestors del patrimoni cultural, notícies sobre patrimoni cultural, activitats al patrimoni cultural, ... però sovint ens movem en un terme que no tothom coneix, ni tothom sap ben bé a què ens referim.

La resposta a "què és el patrimoni cultural?" ens la dóna la llei del patrimoni cultural català (Llei 9/1993, de 30 de setembre, de patrimoni cultural català). La llei el defineix de la següent manera:

Art 1.2 .- El patrimoni cultural català és integrat per tots els béns mobles i immobles relacionats amb la història i la cultura de Catalunya que per llur valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental, bibliogràfic, científic o tècnic mereixen una proteció i una defensa especials, de manera que puguin ésser gaudits pels ciutadans i puguin ésser transmesos en les millors condicions a les generacions futures.

Art 1.3 .- També formen part del patrimoni cultural català els béns immaterials integrants de la cultura popular i tradicional i les particularitats lingüístiques, d'acord amb la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural.

El concepte català de patrimoni cultural agrupa dos conceptes europeus: el heritage anglès i el patrimoine francès. Patrimoine, posa èmfasi a allò que s'hereta dels antecessors, el que ens ha arribat de les generacions anteriors. El concepte de heritage parla del que es transmet als descendents, a les generacions futures.

En aquest cas, a Catalunya, quan parlem de patrimoni cultural estem parlant de béns mobles i immobles relacionats amb la història i cultura de Catalunya, que ens han arribat de generacions anteriors i que són mereixedors de protecció, per tal d'assegurar-ne el seu gaudi a les generacions futures.

Cada dia ens movem i convivim amb béns culturals que ens parlen del passat i del que som. Els hem de protegir per tal que puguin continuar exercint la seva funció de testimoni de la nostra història i de la nostra cultura!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada