No t'ho perdis!!

Si no visualitzes correctament el blog, obre'l amb Mozilla Firefox!

divendres, 28 de desembre del 2012

Museus i comunitat local

Fins fa uns anys, la ciutadania concebia els museus com espais on s'hi guardaven els béns culturals, on hi treballaven els conservadors i on, en el millor dels casos, s'hi feia alguna exposició interessant. Passaven davant l'entrada del museu, amb la mirada encuriosida de si hi havia molts turistes que hi entraven o no. Sovint, no hi havien entrat mai i desconeixien completament el contingut d'aquell museu que estava a la seva ciutat.

Actualment podem parlar d'una revolució del món dels museus. En molts casos han anat més enllà de les seves fronteres físiques per integrar-se en la comunitat on viuen, per fer un servei útil als qui conviuen amb el patrimoni cultural que custodien. El mateix canvi el trobem en la ciutadania, cada vegada trobem més ciutadans que reclamen que el museu exerceixi la seva funció de difusió cultural i de cohesió del territori.

El museu, en aquests moments, s'ha configurat com una part essencial en el procés de maduració personal de les persones i del coneixement de la seva cultura més propera. Gràcies a les nombroses activitat que realitza, encarades al públic local, i no tant al potencial, el museu s'ha integrat a les comunitats locals arribant a ser un dels principals promotors culturals.

Ens agradaria destacar dos punts del codi ètic de l'ICOM (International Council of Museums), signat a l'Argentina el 1986:

Punt 1.- Els museus preserven, interpreten i promouen el patrimoni natural i cultural de la humanitat.

Punt 6.- Els museus han de treballar en estreta col·laboració amb les comunitats d'on provenen les col·leccions, així com amb les comunitats a les quals serveixen.

En el context d'aquests dos punts, l'UNESCO, amb la col·laboració de l'ILAM (Institut Llatinoamericà de Museus), ha creat un tutorial en CD-Rom per ajudar els museus a treballar amb les comunitats locals. Si bé la realitat llatinoamericana és força diferent a la nostra, el manual ens aporta les pautes a seguir en la tasca de gestionar un museu de cara a la comunitat on s'integra.

Seguint les indicacions de l'ICOM i el treball de la UNESCO, us animem a visitar els museus que teniu més aprop de casa vostra!!! 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada